Tüm Alanlar|Tarım Teknolojileri Alanı

Tarım Teknolojileri Alanı

Süs Bitkileri ve Peyzaj Dalı
46_04:
Tarım Alet ve Makineleri Kullanımı Dalı

ALANIN AMACI:.
Ülkemizde son yıllarda yapılan bütün çalışmalarda Türk ekonomisinin uluslararası rekabet gücünün artırılması ve Avrupa Birliği ile bütünleşmesi hedeflenmiştir. Günümüzde yaşanan hızlı küreselleşme süreci, giderek artan teknolojik yenilikler ve uluslararası pazarlardan pay kapma yarışı, ülkelerin insan kaynaklarını geliştirmesine neden olmuştur. Tarım Teknolojileri, sağladığı istihdam imkânı, üretim sürecinde yarattığı katma değer ve uluslararası ticaretteki ağırlığı nedeniyle ekonomik kalkınmada önemli rol oynamaktadır. Tarım Teknolojileri meslek alanındaki eğitim; günün müşteri isteklerine cevap verebilecek, kaynakları ve zamanı verimli kullanabilecek, kendini meslekî gelişimlerin gerisinde bırakmayacak nitelikli insan gücünü yetiştirmek için gelişen eğitim teknolojilerini ve metotlarını kullanarak faaliyetini sürdürmektedir.
Tarım Teknolojileri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

BU ALANDAKİ MESLEKLER:.
Endüstriyel Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği, Tarım Alet ve Makineleri Kullanımı, Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği, Süs Bitkileri ve Peyzaj

1-ENDÜSTRİYEL SEBZE VE MEYVE YETİŞTİRİCİSİ
Tanımı
Tarım alet ve makineleri kullanıcısının sahip olması gereken, traktör ile tarım alet makinelerinin kullanımı için gereken bakım ve ayarlarını yapma ve bunları tekniğine uygun olarak kullanma ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Görevleri
Endüstriyel Meyve ve Sebze Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak;

  • İş organizasyonu yapmak,
  • Arazi ve araziye uygun tür ve çeşit seçimi yapmak,
  • Toprak hazırlığı yapmak,
  • Meyve ve sebzelerde bakım işlemlerini yapmak (sulama, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele),
  • Örtü altı sistemlerini kurmak,
  • Meyve ve sebze üretim materyalini çoğaltmak,
  • Meyve ve sebzelerde budama yapmak,
  • Meyve türlerini yetiştirmek,
  • Sebze türlerini yetiştirmek,
  • Meyve ve sebze bahçelerinde bitki koruma tedbirlerini uygulamak,
  • Hasat ve muhafaza yapmak,
  • Sulama suyunun kalitesini belirlemek,
  • Sulama zamanını ve süresini ayarlamak,
  • Meyve fidanlığı ve sebze fideliği kurmak,
  • Bulundukları bölgeye göre arazi ve iklim koşullarını analiz etmek,
  • Meslek alanı ile ilgili gelişmeleri takip etmek, uygulamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
2-TARLA BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİSİ
Tanımı
Tarla bitkileri yetiştiricisi, tarla bitkilerinin üretimi ile çayır mera tesis ve ıslahı ile ilgili yeterlikleri kazanmış kişidir.
Görevleri
Tarla bitkileri yetiştiricileri;
  • Tarla bitkilerinin üretim sistemlerini bilmek,
  • İş organizasyonu yapmak,
  • Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, hayvan yetiştirme ve hayvan besleme ve su ürünleri yetiştiriciliği konularında temel prensipleri bilmek,
  • Bitkilerden tohum elde etme, sınıflandırma ve muhafaza yeteneğine sahip olmak,
  • Ekim hazırlığı yapmak,
  • Ekim yapmak,
  • Gübrelemek,
  • İlaçlamak,
  • Hasat yapmak,
  • Fide ve fidan üretim tekniklerinden haberdar olmak,
  • Tarımsal ürünlerin gıdaya işlenmesi süreçlerinden haberdar olmak,
  • Ürünü pazara hazırlamak,
  • Mesleğe ait eğitim faaliyetlerine katılmak,
  • Tarımın ekonomik bir uğraş olduğunu bilmek,
  • Doğal kaynaklar ve iklim verilerinin tarımda değerlendirilebileceğini bilmek,
  • Toprak yapısı, bitki besleme, ekoloji ve peyzaj konularında güncel bilgi ve uygulamalara hakim olmak,
  • Çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunması bilincine sahip olmak vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
3-SÜS BİTKİLERİ VE PEYZAJ
Tanımı
Süs bitkileri yetiştiricisi ve peyzaj uygulayıcısının sahip olması gereken iç mekân, dış mekân ve kesme çiçeklerin üretimi, bakımı, kültürel işlemleri, pazara hazırlanması ile peyzaj uygulama ve çiçek düzenlemeleriyle ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Görevleri
  • İş organizasyonu yapmak,
  • Proje okumak,
  • Toprağı ekim dikime hazırlamak,
  • Ekim dikim hazırlığı yapmak,
  • Ekim dikim yapmak,
  • Bitkilerin kültürel işlemlerini yapmak,
  • Bahçenin periyodik bakımını yapmak,
  • Bakım ve onarım işlemlerini yürütmek,
  • Tohumdan fide/fidan üretimi yapmak,
  • Çelikle fide/fidan üretimi yapmak,
  • Aşılı fidan üretimi yapmak,
  • Ayırmayla fide/fidan üretimi yapmak,
  • Daldırmayla fidan üretimi yapmak,
  • Budama yapmak,
  • Fide/fidanları sökerek pazara hazırlamak,
  • Alet-donanıma bakım yapmak,
  • Meslekî eğitime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.
4-TARIM ALET VE MAKİNELERİ KULLANICISI
Tanımı
Tarım alet ve makinelerinin kullanımı için gereken bakım ve ayarlarını yapan ve bunları tekniğine uygun olarak kullanma ile ilgili yeterlikleri kazanmış kişidir.
Görevleri
Tarım alet ve makineleri kullanıcısı, iş ortamında gerekli tarım alet ve makinelerini uygun konumda yerleştirir.
  • İş alanında uygun bir yere yerleştirdiği tarım alet ve makinesini, çalışma koşulları oluştuğunda, çalıştırır.
  • Çalıştırılan tarım alet ve makinesinin gerekli ayarlamalarını yapar.
  • Tarım alet ve makinesini çalıştırırken uygun iş güvenliği tedbirlerini almak.
  • Uygun periyotlarda çalıştırılan tarım alet ve makinesinin bakımlarını yapmak.
  • Uygun periyotlarda çalıştırılan tarım alet ve makinesinin temizliğini yapmak.
  • Arızalanan tarım alet ve makinesinin onarımını yapmak.
  • Gerektiğinde tarım alet ve makinesini taşımak veya yerini değiştirmektir.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Bu mesleği seçecek kişilerin sağlık durumu, Tarım Teknolojileri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin sağlık durumları, mesleğin gerektirdiği çalışmaları yapmak için uygun olması gerekir. Çalışmalar açık ve kapalı alanlarda yapılır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE  İŞ BULMA OLANAKLARI 
Tarım Teknolojileri Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

  1. Meyvecilik işletmeleri
  2. Sebzecilik işletmeleri
  3. Tarla bitkileri işletmeleri
  4. Fidanlıklar
  5. Seralar
  6. Bağcılık işletmeleri
  7. Peyzaj büroları
  8. Çiçekçi dükkânları
  9. Süs bitkileri işletmeleri
  10. Tarım alet ve makineleri firmaları
  11. Tarım Bakanlığı
  12. Meyvecilik üretme istasyonları
  13. Araştırma enstitüleri
  14. Ziraat odaları
  15. Tarım kooperatifleri
  16. Belediyeler
  17. Toprak Mahsulleri Ofisi
  18. Üretici birlikleri
  19. Kendi iş yerleri vb. yerlerde çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER  
Program, meslekî ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın meslekî ve teknik eğitim kurumlarında uygulanmaktadır.
Programın uygulanabilmesi için Tarım Teknolojisi alanı, standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.
Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlar.
Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Tarım Teknolojileri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna, YÖK?ün uygulaması devam ettiği sürece, sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yükseköğrenim kurumlarını tercih edebilir.