ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİSYENİ Tanımı Çevre Sağlığı Teknisyeni/Teknikeri; sağlık meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının çevre sağlığı programlarından mezun; toplum ve çevre sağlığını korumak amacı ile alanıyla ilgili iş ve işlemlerde görev alan meslek mensubudur. Görevleri Çevre Sağlığı Teknisyeni/Teknikeri ünvanıyla çalışacak görevliler çalıştıkları bölgelerin görevleriyle ilgili krokilerini hazırlayıp çevre sağlığı ile ilgili yazışma, raporlama, dosyalama, arşivleme ve istatistik hazırlama görevlerini yürütürler. Görevleriyle ilgili kayıt ve formları tutarlar. Bundan başka; a) Su güvenliği ile ilgili iş ve işlemler: - Doğal mineralli sular, kaynak suları, insani tüketim amaçlı sular ve kaplıcalarla ilgili denetim ve ruhsatlandırma işlemini yapar.
- Kuyu sularının ruhsatlandırılması işlemlerinde görev alır.
- İçme ve kullanma sularının dezenfeksiyonuyla ilgili eğitim ve denetim çalışmalarını yapar.
- Numune alma noktalarının tespitinde görev alır.
- Bakiye klor ölçümünü yapar, su numunesi alır.
- Ambalajlı suların denetimini yapar.
b) Gıda güvenliği ile ilgili iş ve işlemler: - Gıda işletmelerinin ruhsatlandırılmasında görev alır.
- Gıda maddelerinin üretim, nakliye, depolama ve satış yerlerinin sağlığa uygunluğunu kontrol eder ve çalışanların sağlık kurallarına riayet edip etmediklerini denetler.
- Gıdalardan numune alır.
- Gıda maddelerinde kullanılan ambalajların sağlığa uygunluğunu kontrol eder.
c) Hava güvenliği ve gürültü kirliliği ile ilgili iş ve işlemler: - Hava kirliliği ölçümü yapar, hava kirleticilerine karşı gerekli önlemleri alır.
- Gürültü kirliliği ölçümleri yapar, gürültü kirliliğine karşı gerekli önlemleri alır.
d) Umuma açık alanlarda yapılacak iş ve işlemler: - Umuma açık olan yerlerin açma, kapatma, kontrol ve ıslahı ile ilgili işlemlerde görev alır.
e) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili iş ve işlemler: - İşveren ve işçi temsilcilerine iş güvenliği ve çalışma ortamı ile ilgili danışmanlık hizmeti verir.
- Çalışma yerlerinin güvenlik kuralları ve mevzuata uygunluğunu denetler, makine ve teçhizatın sağlık koşulları ve/veya meslek ve çevre sağlığı ile güvenliğine yönelik standartların uyumunu sağlama için çalışma yerlerini denetler.
f) Atık yönetimi ile ilgili iş ve işlemler: - Kanalizasyon sistemi olmayan yerlerde yapılacak fosseptik çukurların yerlerini ve vasıflarını tespit eder ve denetler.
- Arıtma tesisleri, kanalizasyon sistemleri ve derin deşarj kabullerine katılır.
- Tıbbi ve diğer atıkların yönetiminde görev alır.
g) Açık alanlarla ilgili iş ve işlemler: - Mezarlık yer seçimi komisyonunda görev alır,
- Gübreliklerin ıslahında ve denetlenmesinde görev alır.
h) Haşere ve vektör kontrolü ile ilgili iş ve işlemler: - İnsana hastalık bulaştıran her türlü hayvan ve vektörler için yapılması gereken mücadele işlerinin yapılmasında görev alır.
ı) Gayrisıhhî müesseselerle ilgili iş ve işlemler: - Çevresel etki değerlendirme raporlarının oluşturulması ve kabulünde görev alır.
- Gayrisıhhî müesseselerin ruhsatlandırılmasında ve denetlenmesinde görev alır.
i) Piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili iş ve işlemler: - Biyosidal, temizlik ve kozmetik ürünler ile oyuncakların piyasa gözetim ve denetiminde görev alır.
k) Konut ve okul sağlığı ile ilgili iş ve işlemler: - Okul ve konutların sağlığa uygunluğunun kontrolü ve denetiminde görev alır.
l) iş Organizasyonu ile ilgili iş ve işlemler: - Alanıyla ilgili plan ve programlarını hazırlar.
- Alanı ile ilgili konularda meslekî görüş oluşturur.
m) Elektromanyetik alanlarla ilgili iş ve işlemler: - İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ile ilgili konularda kontrol ve denetimlerde görev alır.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER Bu alandaki mesleklerde çalışanlar için dikkatli ve titiz çalışmak, düzenli olmak, sır saklayabilmek ve güvenilir olmak, sorumluluk sahibi ve sabırlı olmak özel bir önem arz eder. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Sağlık Meslek Liseleri ve Anadolu Sağlık Meslek Liselerinin Çevre Sağlığı alanından ?Çevre Sağlığı Teknisyeni? ünvanıyla mezun olan kişiler kamu kurum ve kuruluşlarında memur ve sözleşmeli çalışan olarak görev yapabilirler. Çalışma ortamları açık ve kapalı alanlar olabilir. Büro hizmetlerinin yanında mesleklerinin gereği açık alanlarda da çalışırlar. |