Açılış töreni öncesinde, Itri Güzel Sanatlar Lisesi öğrenci ve öğretmenleri mini bir dinleti sundu.
Konuşmasına bu dinleti için teşekkür ile başlayan Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, güzel sanatlar liselerinin Türkiye'nin her bir noktasında öğrencileri kültürle, sanatla buluşturma bağlamında çok önemli fonksiyonlar icra ettiğini söyledi. Öğrencileri akademik olarak başarıyla yetiştirirken aynı zamanda onlardan bu toprakların kültürünü, sanatını içselleştirip dönüştürerek onları geleceğe taşımalarını istediklerini kaydetti.
Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, açılışı yapılan okula adı verilen Ersin Nazif Gürdoğan'ın sadece bir mühendis ya da öğretim üyesi olarak değil, aynı zamanda Türkiye'nin kalkınmasında kapitalist rekabet sistemi yerine daha barışçıl, insani, doğaya saygılı bir büyüme konusunda yol gösterici olarak önemli hizmetler yaptığını ifade etti.
Son yirmi yılın Türkiye'nin beşeri sermayesini geliştirmek için kritik bir döneme tekabül ettiğini söyleyen Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer; bu dönemde başörtüsü, katsayı uygulaması gibi eğitimin önündeki antidemokratik engellerin kaldırıldığını dile getirdi.
Son yirmi yılın aynı zamanda okullaşma oranlarını artırmak için devasa yatırımların yapıldığı bir dönem de olduğunu söyleyen Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, şunları kaydetti:
"2000'li yıllarla, 2022'yi karşılaştırdığınız zaman rakamlarda çok ciddi bir artışın olduğunu görüyoruz. Bu memleketin evlatlarının mümkünse tamamının kendisine yer bulabildiği bir eğitim sistemi inşa edildi son yirmi yılda. Beş yaştaki okullaşma oranları yüzde 11'lerden yüzde 93'lere geldi. Ortaöğretimde çağ nüfusunun yüzde 44'ü liselerde yer bulabilirken bu rakam bugünlerde yüzde 90'lara geldi. Düşünün, 300 binlik sayılarda dersliğimiz varken bugün 857 bin, 900 bin derslikten bahsediyoruz. 19 milyon öğrenci, 1,2 milyon öğretmenin olduğu devasa bir sistem."
Eğitime bütçedeki en büyük payı ayıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ettiğini belirten Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, Bakanlık olarak güzellikleri çok daha iyi noktalara taşımak için çaba sarf ettiklerini söyledi.
Konuşmasında son bir yılda okul öncesi eğitimde çok önemli yatırımlar yapıldığına da değinen Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, "Hedeflerimize adım adım ulaşmanın, 5 yaştaki okullaşma oranlarını yüzde 100'e ulaştırabilmenin heyecanını yaşıyoruz. Ve çok az kaldı. Yüzde 78'lerde almış olduğumuz 5 yaştaki okullaşma oranlarını sekiz dokuz ay gibi kısa bir sürede yüzde 93'lere ulaştırdık." dedi.
Dağıtılan 136 milyon yardımcı kaynağa 20 milyon daha ilave edilecek
Mesleki eğitimi geliştirmek için atılan adımları da anlatan Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, 159 bin olan çırak ve kalfa sayısının da 780 bine ulaştığını kaydetti. Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndan, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesine, köy yaşam merkezlerine okullar arasındaki imkân farklılıklarını azaltmak, en önemlisi eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için çaba sarf ettiklerini aktaran Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, "Bu amaçla 2022-2023 eğitim öğretim yılına çok daha donanımlı bir şekilde hazırlandık. Okullar başladığı zaman son 20 yılda eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için dağıtılan ücretsiz kitaplar yine öğrencilerimizin sıralarında hazır oldu. 153 milyon ders kitabı ücretsiz olarak öğrencilerimize ulaştırıldı. Bu sene Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi ilk kez yardımcı kaynaklarla ilgili ciddi bir adım atarak 136 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz ulaştırdık ve yardımcı kaynak problemini de çözmüş olduk. İnşallah, ekim ayında bu 136 milyona 20 milyon daha ilave edeceğiz ve 156 milyon yardımcı kaynakla eğitim öğretime devam edeceğiz. Bu kez dağıtılan yardımcı kaynaklar, ders kitabını geçmiş olacak." ifadelerini kullandı.
Sadece bununla yetinilmediğine, öğrenci burslarından diğer desteklere çok sayıda sosyal eğitim politikası çalışması yürütüldüğüne vurgu yapan Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, "Bir buçuk milyon öğrencimiz ücretsiz olarak öğle yemeği yiyor. Gayet güzel ama sanki Millî Eğitim Bakanlığı hiçbir şey yapmıyormuş gibi bir algıyla süreç yönetmeye çalışıyorlar. Millî Eğitim Bakanlığının, bu hükümetin yaptığına onların hayalleri yetişemez, bütçeleri de ufukları da yetişemez." diye konuştu.
Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, şöyle devam etti:
"İlk kez okullarımıza temizlik, kırtasiye, küçük onarım, donatım ve laboratuvar ihtiyaçlarını karşılamak için bütçe gönderdik. 3 milyar 750 milyon liralık bütçeyi okullarımıza sadece bu ihtiyaçları karşılamak için ayırıp gönderdik. Okullarımız şu an itibarıyla bu bütçenin 2 milyar 150 milyon lirasını kullandı. Hâlâ hesaplarında 1 milyar 500 milyon liraya yakın bütçe durmakta. Bitirildiği zaman da tekrar bütçeyle desteklemeye devam edeceğiz. Okullarımız her türlü ihtiyacını karşılayan, dimdik ayakta duran, vatandaşın çocuğu geldiği zaman bağışmış, yardımmış kırtasiye malzemesiymiş gibi hiçbir talepte bulunmayan birimler halinde çok daha güçlü hale gelecekler."
"Yaptıklarımızla yetinmiyoruz, yatırımlarımızı artırıyoruz"
Atıl ve kullanılmayan okulların ilkokul, anaokulu, halk eğitimi merkezi ve köy yaşam merkezi olarak hayata geçtiğini kaydeden Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, "1.692 köy yaşam merkezi, 1.710 bağımsız anaokulunu 2022-2023 eğitim öğretim yılına yetiştirdik. Yıllık anaokulu sayısı 50, 70, 80 civarında olup maksimum 100'e kadar çıkarken bir sene içinde 1.710 bağımlısı anaokulu yapıldı. Bu, müthiş bir yatırım. İnşallah, bu yılın sonuna kadar rakamlar çok hızlı bir şekilde aratacak çünkü yatırımların çoğu bitmek üzere, hedeflemiş olduğumuz 3 bin yeni anaokulu var, o rakamı da aşacağız." dedi.
Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, Cumhuriyet tarihinde ilk kez okul öncesi eğitimde fırsat eşitliğine gelindiğine işaret ederek "Bir kısım okul öncesi eğitimi alır, bir kısmı almazsa orada ciddi bir eşitsizlik söz konusudur. O eski ortalamaları biz aştık. Son yirmi yılda ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretimde okullaşma oranında devasa artışlar yaşanıyor." ifadesini kullandı.
Okullaşma oranlarında yüksek artışla birlikte eğitim sisteminde başka konuların konuşulacağını söyleyen Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, "Artık kaliteyle ilgili başka şeyler konuşacağız. Yeni okullar, okul öncesi bağımsız anaokulları, köy yaşam merkezlerini topladığımız zaman 3 bin 852 tane yeni anaokulu yeni eğitim birimini hizmete açtığımızı görüyoruz. İnşallah, bunlara yenileri ilave edilerek çok daha güçlü bir şekilde eğitim sistemimizi yeni ufuklara taşımak için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Ben bu vesileyle tüm çalışma arkadaşlarımın en içten şükranlarımı sunuyorum." dedi.
Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugün açılışını yapacağımız Ersin Nazif Gürdoğan Anadolu Lisesinin yapımında emeği geçenler arasında gerek valimize, gerek Bakanlığımızın tüm çalışanlarına, Belediye Başkanımıza, Sincan'ın değerli paydaşlarına en içten şükranlarımı sunuyorum. Bu arada Sincan'da bir spor lisesi konusu gündeme geldi. Kamu kaynaklarını daha verimli kullanmak bağlamında eğer bir spor kompleksi yapılıyorsa o spor kompleksinin ayrı bir bina olarak değil de mevcut kompleksin içinde değerlendirme niyetindeyiz. Gençlik Spor Bakanlığıyla yaptığımız protokol çerçevesinde artık spor liselerini birlikte yönetmeye başladık. Yeni bina yapmak yerine Gençlik Spor Bakanlığının yapmış olduğu spor komplekslerinin içinde spor lisesini yapıyoruz. Devletin kaynaklarını verimli kullanalım istiyoruz."
Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, konuşmasının ardından Gürdoğan, protokol üyeleri ve öğrencilerle birlikte okulun açılışın kurdelesini kesti.